produkty kokosowe produkty kokosowe

Kokosowe zamienniki w kuchni

Coraz więcej osób postanawia zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowe. Wymaga to rezygnacji z dotychczasowego sposobu odżywiania się. W diecie muszą pojawić się zdrowe produkty, które zastąpią szkodliwą żywność wysoko przetworzoną. Chodzi o to, by dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników, a wyeliminować te, które mogą stać się w przyszłości przyczyną wielu problemów ze zdrowiem.

Trzeba odpowiednio dobierać produkty spożywcze i sięgać po te najbardziej wartościowe o wysokiej zawartości cennych składników odżywczych. Można nimi zastąpić dotąd używane produkty o niższej wartości odżywczej. Na przykład zamiast tradycyjnego oleju warto wypróbować olej kokosowy tłoczony na zimno. Posłuży zarówno do smażenia i pieczenia, jak i do smarowania pieczywa.

Dodatkowo olej kokosowy odznacza się szczególnym jak na oleje składem, co decyduje też o jego właściwościach. Nie tylko wspiera system odpornościowy, ale także zapobiega nowotworom i bywa złotym środkiem na wszelkiego rodzaju zmiany na skórze. Jest niezastąpiony w czasie kuracji odchudzającej, bo przyspiesza trawienie, oczyszcza organizm i hamuje uczucie głodu.

Z kolei tradycyjnie używany biały cukier dobrze jest zamienić na cukier kokosowy, który ma o wiele większą wartość odżywczą. Decyduje o tym między innymi zawartość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Mogą go używać nawet osoby chore na cukrzycę, co dodatkowo pozwoli im uregulować stężenie cukru we krwi. Do stosowania cukru kokosowego dosyć łatwo jest się przekonać ze względu na jego niezwykły smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *